• Izvješće o stanju u pravosuđu

        Austrougarska monarhija, stara i nova Jugoslavija neposredni su prethodnici današnje Republike Hrvatske. Hitlerova megalomanija osvajanja Europe dovela je do uspostave boljševičkog komunističkog režima u velikom broju država centralne i južne Europe. Među njima je i obnova nove jugoslavenske Federacije pod imenom Jugoslavija, na čije čelo je došao komunistički vođa i diktator Josip Broz , zvani Tito. Tito je Read More
 • Priopćenje za javnost - puč u Europskom domu

  Priopćenje Prije 10 godina, 3.07.2003. god, obavljen je puč u nevladinim udrugama Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska, u kome je organizirana grupa članova stranke DC-a, na čijem čelu je bio Mate Granić, preuzela kontrolu nad tim proeuropskim udrugama. Motiv nije bio proeuropska aktivnost Udruga nego preuzimanje korištenja lukrativne imovine te dvije organizacije, koje su od Grada Zagreba dobile Read More
 • Lustracija u RH – da ili ne?

  Portal POLITIKAPLUS objavio je članak pod gornjim naslovom na ovom linku, a autor članka je bivša predstojnica Ureda Franje Tuđmana. Članak je zanimljiv jer donosi podatke o lustraciji većine bivših komunističkih zemalja, koje su u međuvremenu postale članice EU-a. Tako vrla gospođa i bivša ministrica pravosuđa u Sanaderovoj vladi, a danas odvjetnica zastupa mišljenje da je lustracija bila opravdana u Read More
 • Naručena presuda ili pomanjkanje kompetentnosti?

  U sporu koji traje 27 godina pred Općinskim sudom u Zagrebu presudila je sutkinja Vanesa Peruzović-Čuić, kćerka suca Vrhovnog suda RH Aleksandra Peruzovića, na taj način što je ignorirala zakonsku odredbu čl. 88 ZOO-a 1991 (naknadno odobravanje pravnog posla) i odbila tužbeni zahtjev (128-P-6085/12-799). Tuženik je nakon 27 godina osporio punomoć zastupniku tužitelja, a ovaj dostavio u spis u pisanom Read More
 • PRUŽANJE PRAVNE POMOĆI ČLANOVIMA UDRUGE

  Članovi Udruge s pravom na pravnu pomoći ovlašteni su koristiti usluge davanja pravnih savjeta i mišljenja o svim pravnim pitanjima od strane stručnih i ovlaštenih osoba udruge.   Dakle, ukoliko ste član Udruge s pravom na pravnu pomoć, dobiti ćete savjet kako je moguće riješiti spor izvansudski, odnosno  mišljenje o mogućnosti uspjeha u Vašem sporu.   Članovi s pravom na pravnu pomoć dužni su plaćati slijedeću Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Priopćenje za javnost - puč u Europskom domu

Priopćenje

europsi domPrije 10 godina, 3.07.2003. god, obavljen je puč u nevladinim udrugama Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska, u kome je organizirana grupa članova stranke DC-a, na čijem čelu je bio Mate Granić, preuzela kontrolu nad tim proeuropskim udrugama. Motiv nije bio proeuropska aktivnost Udruga nego preuzimanje korištenja lukrativne imovine te dvije organizacije, koje su od Grada Zagreba dobile na korištenje lukrativni prostor od više stotina m2 u samom centru Zagreba, Jurišićeva 1/I kao i izdašne financijske dotacije. Pri tom je iskorištena privatna afera u obitelji Ljubomira Čučića, dugogodišnjeg tajnika tih organizacija. Operativne poslove obavila je poznata grupacija u sastavu Siniša Grgić, Mislav Stipić, Dubravko Miholić i Nataša Owens koji su i danas upravljaju udrugama. Siniša Grgić i Mislav Stipić bili su organizatori preuzimanja Hrvatske radio televizije, a akciju je poduprla Sanaderova vlast. Siniša Grgić je bio također organizator preuzimanja otoka Koločep (Otok znanja) kojega mu je Sanaderova vlada velikodušno prepustila. 

Grupacija je u međuvremenu izgubila Otok znanja i Hrvatsku radioteleviziju, ali lukrativni gradski prostor od preko 500 m2 i dalje iznajmljuju i ostvaruju zavidne prihode.

Puč je obavljen na način da je grupacija predvođena Sinišom Grgićenm i Matom Granićem preko noći predala ca 150 pristupnica članova DC-a udrugama Europski Dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska i iznudila održavanje Izvanredne skupštine u kojoj je 3.07.2003. „preuzela“ Udruge i korištenje lukrativnih gradskih prostora. Sve je ovo bilo moguće uz prešutnu asistenciju gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Dotadašnje vodstvo Udruga na čelu s akademikom Vlatkom Silobrčićem i mnogim uglednicima iz javnog života odstranjeno je iz Udruga, a na čelo upravnih organa Udruga imenovani su anonimusi Siniša Grgić i Mislav Stipić (glavni tajnici), Dubravko Miholić (predsjednik) i Nataša Owens (predsjednica Izvršnog odbora i odvjetnica u Zagrebu). Stanje se nije promijenilo ni nakon 10 godina.

Predstavnici civilnog društva i aktivisti europskog pokreta pokušali su ovih dana dogovoriti sastanak sa sadašnjim predsjednikom Gradske skupštine Davorom Bernardićem koji na dva dopisa nije ni odgovorio. Nije ni čudo ako se zna da je Davor Bernardić bio dugogodišnji poslušnik Milana Bandića. Gradska uprava (Nataša Fijucek i Dragica Kovačić) odbile su udovoljiti zahtjevu za uvid u spise Udruga u Registru udruga s obrazloženjem da ne postoji pravni interes iako je podnositelj zahtjeva udruga JURIS PROTECTA bila skupni član udruge EPH.

Budući da institucije vlasti ne obavljaju svoju dužnost pokrećemo inicijativu za povrat udruga EUROPSKI DOM ZAGREB i EUROPSKI POKRET HRVATSKA od onih koji su ih već 10 godina uzurpirali.

Pristupnicu (individualnu ili skupnu) ispunite, s tim da se prema navodima na pristupnici zahtjeva ispunjavanje rubrika a, b, c i g za individualne članove i rubrika b, e i g za skupne članove. Individualne pristupnice ispunjavaju fizičke osobe, a skupne pristupnice ispunjavaju pravne osobe. Apeliramo na sve aktiviste koji su se do sada pokazali odgovornima za budućnost Grada i države da se masovno uključe u ovu akciju. Ne smijemo dozvoliti da Milan Bandić i njegovi trabanti prave „šprdačinu“ od europske ideje. Hrvatski građani ne zaslužuju takva poniženja.

Napravite ispis popunjene pristupnice, potpišite je i pošaljite preporučenom poštom s povratnicom na slijedeću adresu:

EUROPSKI POKRET HRVATSKA
Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb

Jednu kopiju nepotpisane pristupnice proslijedite nama elektronskom poštom.

Lijepi pozdrav

JURIS PROTECTA
Udruga za unapređenje pravosuđa u RH
Zlatko Zeljko, predsjednik
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel. 01-777 6495

PS:
Neke od naših peticije u kojima ste i Vi sudjelovali:

1. TAXI MONOPOL : http://www.gopetition.com/petition/21584.html
2. ODVJETNIČKE TARIFE: http://www.gopetition.com/petitions/lawyer-fees-in-croatia.html
3. HRT-sloboda medija: http://www.gopetition.com/petitions/promjena-zakona-o-hrt-u.html
4. Parking: http://www.gopetition.com/petitions/parking-i-nasilno-uklanjanje-vozila-u-zagrebu.html

Peticija za ukidanje TAXI MONOPOLA urodila je plodom i sada se svi vozimo po cijenama koje su snižene za više od 40%. Nije taksi prijevoz više samo za bogate kako je to htio Milan Bandić i njegovi trabanti.