• Izvješće o stanju u pravosuđu

        Austrougarska monarhija, stara i nova Jugoslavija neposredni su prethodnici današnje Republike Hrvatske. Hitlerova megalomanija osvajanja Europe dovela je do uspostave boljševičkog komunističkog režima u velikom broju država centralne i južne Europe. Među njima je i obnova nove jugoslavenske Federacije pod imenom Jugoslavija, na čije čelo je došao komunistički vođa i diktator Josip Broz , zvani Tito. Tito je Read More
 • Priopćenje za javnost - puč u Europskom domu

  Priopćenje Prije 10 godina, 3.07.2003. god, obavljen je puč u nevladinim udrugama Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska, u kome je organizirana grupa članova stranke DC-a, na čijem čelu je bio Mate Granić, preuzela kontrolu nad tim proeuropskim udrugama. Motiv nije bio proeuropska aktivnost Udruga nego preuzimanje korištenja lukrativne imovine te dvije organizacije, koje su od Grada Zagreba dobile Read More
 • Lustracija u RH – da ili ne?

  Portal POLITIKAPLUS objavio je članak pod gornjim naslovom na ovom linku, a autor članka je bivša predstojnica Ureda Franje Tuđmana. Članak je zanimljiv jer donosi podatke o lustraciji većine bivših komunističkih zemalja, koje su u međuvremenu postale članice EU-a. Tako vrla gospođa i bivša ministrica pravosuđa u Sanaderovoj vladi, a danas odvjetnica zastupa mišljenje da je lustracija bila opravdana u Read More
 • Naručena presuda ili pomanjkanje kompetentnosti?

  U sporu koji traje 27 godina pred Općinskim sudom u Zagrebu presudila je sutkinja Vanesa Peruzović-Čuić, kćerka suca Vrhovnog suda RH Aleksandra Peruzovića, na taj način što je ignorirala zakonsku odredbu čl. 88 ZOO-a 1991 (naknadno odobravanje pravnog posla) i odbila tužbeni zahtjev (128-P-6085/12-799). Tuženik je nakon 27 godina osporio punomoć zastupniku tužitelja, a ovaj dostavio u spis u pisanom Read More
 • PRUŽANJE PRAVNE POMOĆI ČLANOVIMA UDRUGE

  Članovi Udruge s pravom na pravnu pomoći ovlašteni su koristiti usluge davanja pravnih savjeta i mišljenja o svim pravnim pitanjima od strane stručnih i ovlaštenih osoba udruge.   Dakle, ukoliko ste član Udruge s pravom na pravnu pomoć, dobiti ćete savjet kako je moguće riješiti spor izvansudski, odnosno  mišljenje o mogućnosti uspjeha u Vašem sporu.   Članovi s pravom na pravnu pomoć dužni su plaćati slijedeću Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Naručena presuda ili pomanjkanje kompetentnosti?

383476178 8fe0f5e767U sporu koji traje 27 godina pred Općinskim sudom u Zagrebu presudila je sutkinja Vanesa Peruzović-Čuić, kćerka suca Vrhovnog suda RH Aleksandra Peruzovića, na taj način što je ignorirala zakonsku odredbu čl. 88 ZOO-a 1991 (naknadno odobravanje pravnog posla) i odbila tužbeni zahtjev (128-P-6085/12-799). Tuženik je nakon 27 godina osporio punomoć zastupniku tužitelja, a ovaj dostavio u spis u pisanom obliku naknadno odobrenje sukladno čl. 88 ZOO-a. Sutkinja je jednostavno ignorirala dokument.

Vijeće Županijskog suda sastavljeno od sudaca Vesna Kovačević-Ostojić kao suca izvjestitelja, Jasenke Grgić kao predsjednice vijeća i Dubravke Burcar kao članice vijeća potvrdilo je navedenu presudu (35 Gž-4396/13-2). Obzirom da vrijednost spora ne doseže granicu revizije presuda je pravomoćna.

Uložena je izvanredna revizija i ustavna tužba, što nije nikakva garancija da će nezakonita presuda biti ukinuta.

Svakom studentu prava koji je apsolvirao opći dio građanskog prava poznat je čl. 88 starog ZOO-a odnosno čl. 312 novog ZOO-a. U tom članku regulirano je naknadno odobrenje zaključenja poslova osoba koje u trenutku zaključenja pravnog posla nisu imale punomoć. Malena je vjerojatnost da navedeni suci nisu poznavali navedenu odredbu odnosno nisu bili dovoljno kompetentni, još k tome u dvije instance. Upravo zbog toga postoji osnovana sumnja da se radi o presudi po narudžbi. Ukoliko se zaista radi o nekompetentnosti sudaca u obadvije instance, postavlja se pitanje s kakvim sudačkim kadrom Republika Hrvatska raspolaže.

Ovaj slučaj potvrđuje, bez obzira da li se radi o svjesnom ili nesvjesnom kršenju zakona, da su suci u Hrvatskoj masovno imenovani po raznoraznim kriterijima (politička podobnost, pripadnost rodbinskim i interesnim klanovima itd.), a samo ne prema kriterijima kompetentnosti i moralnosti, što nužno vodi do zaključka da Republika Hrvatska mora neodgodivo izvršiti lustraciju u pravosuđu i obaviti ponovno imenovanje sudaca svih instanci. U protivnom hrvatski narod ne može računati s kvalitetnom pravnom zaštitom u razumnom roku, što je osnovna pretpostavka za uspješan gospodarski razvoj i zaštitu ljudskih prava. Investicije i gospodarska aktivnost su isključene u pravnom okruženju kakvo je u Hrvatskoj.

johnny automatic scales of justiceSve civilizirane zemlje, a među njima prvenstveno SR Njemačka, imaju propise koji građane štite od nesavjesnog rada sudaca, pri tome je izričito sucima zapriječena kazna zatvora do 5 godina u slučaju svjesne krive primjene zakona (čl. 339 Kaznenog zakona SRNJ). Nažalost sličan propis još uvijek ne postoji u RH, pa se suci nemaju čega bojati, a osjećaj odgovornosti za savjestan rad ne postoji, uključivši i onaj da savjesna osoba dade ostavku ako se ne osjeća dovoljno kompetentnom za obavljanje sudačkog posla.

Hrvatska je nesigurna država bez osigurane pravne zaštite svojih građana i svaki boravak u njoj je potencijalna opasnost za imovinu i život. Izlišno je očekivati investicije i gospodarski oporavak tako dugo dok Hrvatska nema riješeno pitanje pravosuđa. O svemu možete više pročitati ovdje.

Afera Perković koja se zadnjih pola godina događa oko suradnje pravosudnih organa Hrvatske i ostalih članica EU-a, a u vezi s izručenjem pripadnika Hrvatskog odjela političke tajne policije bivše Jugoslavije, koji su masovno likvidirali političke protivnike diljem svijeta, a naročito u SR Njemačkoj, pokazala je da hrvatska izvršna i sudbena vlast nije voljna poštivati preuzete norme iz Pristupnog ugovora EU-a, samo je nastavak iste priče. Iz Tajne političke policije bivše Jugoslavije (UDBA) preuzeto je više od 90% kadrova u hrvatske tajne službe, što je vidljivo iz emisije Fokus HRT-a, emitirane 6. siječnja 2014 (link). U navedenoj emisiji su pripadnici te službe izravno potvrdili da je upravo tajna politička policija omogućila Franji Tuđmanu dolazak na čelo HDZ-a i preuzimanje vlasti u Hrvatskoj. Time je osiguran opstanak odnosno kontinuitet u svim strukturama vlasti (izvršne, pravosudne i zakonodavne vlasti) iz Titove Jugoslavije u novoj Hrvatskoj. Iz svega proizlazi da je tajna policija kontrolirala formiranje svih političkih stranaka u Hrvatskoj i nije čudo da na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji ni jedna politička stranka u kojoj tajna služba nije imala svoje aktiviste ili doušnike.

U razvoju demokracije i uspostave institucija vlasti u Hrvatska morat će se poći od početka. Sve sadašnje institucije vlasti u Hrvatskoj formirane su pod izravnim utjecajem interesnih lobija (vrlo često kriminalnih), a tajna policija je bila koordinator organizacije ustroja vlasti. Teško je zamislivo da Hrvatska može potrebne promjene izvesti vlastitim snagama. Bit će joj potrebna pomoć prijateljskih zemalja EU-a i Europskih institucija. To je u interesu Unije, jer ovakva Hrvatska je sigurnosni i pravosudni izazov za cijelu Zajednicu. Hrvatskoj predstoji još jedan rat za uspostavu demokratskih institucija vlasti, na koji narod mora biti spreman.

JURIS PROTECTA
Udruga za unapređenje pravosuđa u RH
Zlatko Zeljko, predsjednik